To those visitors who can not read Swedish, I have now added the Google Translate - enjoy!
(and do not hesitate to get in touch with me!)

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

måndag 1 juli 2013

Transcendental Meditation - eller bara en enkel och bra meditation

En enkel meditation när du väl har fått kläm på det, texten är låna, källa längst ner. Går man en kurs i TM, vilket oftast kostar väldigt mycket, så får du ett personlig mantra. Men jag tror på att man kan finna sitt eget, bara att känna sig fram. Är det som så att du vill veta hur de räknar ut ditt mantra så kan du läsa om det här. Lite mer mantratips finns här.
 
Transcendental Meditation är ett effektivt sätt att minska stress och blir mer avslappnad. Maharishi Mahesh Yogi beskriver sin teknik som enkel och man behöver inte ha några speciella förkunskaper för att kunna meditera. Det finns i och för sig kurser man kan gå för att lära sig allt om det, men det går lika bra att lära sig hemma. Jag ska här i fem steg gå igenom hur man utövar Transcendental meditation.
 
Steg 1
Välj ett ord att använda som fokus i din meditation, ett mantra. Du kan använda ett namn på Gud, nonsens stavelse eller ett neutralt ord. Jag föreslår ordet "en". Sanskritordet "Aum" har använts i årtusenden. Du vill ha ett ord som du inte kopplar någon energi till, ett ord som låter dit sinne sväva fritt.

Steg 2
Sitt i en bekväm upprätt ställning på en stol som inte distraherar dig genom att vara alltför obekväm eller för avkopplande. Rummet kan vara svagt upplyst som ett stöd till avkoppling. Sitter ner med benen utan att korsa dem, låt fötterna vara på golvet om det är bekvämt. Armarna bör mjukas upp och vila längs sidorna. Handflatorna uppåt är traditionellt, men inget krav.

Steg 3
Blunda och låt tankarna passera en efter en tills ditt sinne bosätter sig. Detta kan ta några minuter, ha tålamod. Det är normalt för sinnet att småprata lite. Denna process handlar inte om att stoppa sinnet från att småprata, det handlar om att inte ge sinnet någon uppmärksamhet. Här ligger fokus på själen av den person som också har ett sinne.

Steg 4
Gör inga ansträngningar, introducera ditt mantra i dina tankar. Låt den göra vad den vill, studsa runt i hjärnan, i tysthet ersätta dina tankar, även försvinna och återkomma. Det viktiga är att undvika ansträngning. Du behöver inte arbeta på denna process. Håll dig lugn hur det än går.

Steg 5
Kolla klockan då och då, återigen utan någon ansträngning. Ditt mål är att spendera 20 minuter med ditt mantra. När de 20 minuterna är uppnådda, hålla ögonen stängda. Säg tack tyst och släpp mantrat. Sitt stilla en minut eller två, tills du känner dig redo att möta världen. Gradvis öppna ögonen och gå om din dag.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar